5/7/11

13ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 14 έως 17 Ιουλίου 2011

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονα θα πραγματοποιήσει και φέτος το 13ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 14 έως 17 Ιουλίου 2011.

Το Συναπάντημα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό, με την συμμετοχή 600 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας.
Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις, από αξιόλογους Επιστήμονες Ιστορικούς και Ερευνητές με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε Σωματείου καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.
Το φετινό συναπάντημα είναι αφιερωμένο στον ήρωα και αρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης «Αλέξανδρο Υψηλάντη» και αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 700 νέοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων.
Πρωτοπορία για την διοργάνωση του Συναπαντήματος αποτελεί το γεγονός ότι οι νέοι δηλώνουν συμμετοχή για την Οργανωτική του επόμενου Συναπαντήματος. Η Επιτροπή αυτή αναλαμβάνει να διαμορφώσει το πρόγραμμα του επομένου Συναπαντήματος σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά».
Εισηγητές του Συναπαντήματος είναι :
- Γεώργιος Σούρλας: τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής
- Νικόλαος Ζουρνατζίδης: Χοροδιδάσκαλος-Ερευνητής
- Ματθαίος Τσαχουρίδης: Καθηγητής Μουσικολογίας
- Γεώργιος Πουλαντζακλής: Μουσικός
- Βασίλειος Σιδηρόπουλος: Ερευνητής Καππαδοκικής Λαογραφίας
- Κωνσταντίνος Σοφιανίδης: Δάσκαλος
- Κατά την διάρκεια του συναπαντήματος οι νεολαίοι θα επισκεφθούν, τη Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη Βεροίας (βραβευμένη από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates) και θα παρακολουθήσουν την παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κούκου Κατερίνης.
- Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν: Ο Λαογραφικός σύλλογος Θηριόπετρας «Ο Μέγας Βασίλειος» και το Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικόν Άγημα «Σπαρτιάτικες Μόρες»
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Νέοι διοργανώνουν ένα πλούσιο Παραδοσιακό γλέντι με μουσικές και τραγούδια του Πόντου, ενώ οι μουσικοί και οι τραγουδιστές είναι τα ίδια τα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παράδοσης και να εκτιμηθεί για πολλοστή φορά το πολύ σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία τα οποία αγκαλιάζουν τους Νέους, σταυρωτά στις ρίζες μας.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων που επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να απευθυνθούν στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στα τηλέφωνα: 2310-271812, 271336, fax: 2310-285343 και στο e-mail: info@panagiasoumela.gr.
Η Οργανωτική Επιτροπή
του 13ου «Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»

Δεν υπάρχουν σχόλια: